Trustpilot
Trustpilot

De mest almindelige sygdomme og skader hos heste

Her har vi samlet nogle af de mest almindelige sygdomme og skader hos heste. Du får overblik over symptomer og årsager – og bliver samtidig klogere på, hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet er ude.

Mave- og tarmlidelser hos heste: Et almindeligt problem, der kan have mange årsager

Mave-/tarmlidelser er nogle af de mest almindelige sygdomme hos heste, og problemerne kan være både smertefulde og farlige, når de opstår. Mave-/tarmlidelser dækker over mange ting, eksempelvis diarre, mavesår, tarmslyng og forstoppelse  og der kan ligge forskellige årsager bag problemer med hestens fordøjelsessystem og mave.

Hold øje med symptomer som slaphed, nedsat appetit, ændringer i afføringen, hestens vægt og ikke mindst kolik. Ved kolikanfald bliver hesten som regel urolig, skraber med forhovene og kigger om på bugen. Er smerterne meget voldsomme, kan hesten finde på at sparke op mod bugen og kaste sig rundt på jorden.

Det er vigtigt, at du kontakter en dyrlæge med det samme, hvis du mistænker, at din hest har mave-/tarmlidelser.

Forfangenhed hos heste: En sygdom, der kan give alvorlige skader

En anden almindelig lidelse hos heste er forfangenhed. Forfangenhed er en betændelsestilstand i hovens læderhud (hovkapsel), der på sigt forårsager en løsning fra hornbenets knogle. I de allermest alvorlige tilfælde kan hovbenet dreje sig, og skaden vil være uoprettelig.

Forfangenhed kan være forårsaget af overbelastning, forkert fodring eller andre faktorer – og lidelsen kan opstå akut, hvor hesten i løbet af ganske få timer bliver meget halt, eller have et mere snigende forløb, hvor der gradvist opstår modvilje mod bevægelse hos hesten.

De mest almindelige symptomer på forfangenhed hos heste er halthed, varme i hovene og ømhed. Det er afgørende at handle hurtigt og søge professionel hjælp for at minimere skadens omfang. 

God hovepleje kan også spille en vigtig rolle i at forebygge lidelsen.

Sårskader hos heste: Forekommer hyppigt, men kan være af mindre eller mere alvorlig karakter

Sårskader er én af de mest almindelige skader hos heste, men alvorligheden kan variere meget. Sårskader opstår af mange forskellige årsager – det kan eksempelvis være pga. slagsmål med en anden hest, ved kontakt med en skarp genstand, eller fordi hesten lider af en hudsygdom. 

Hvor alvorlig en sårskade er afhænger af, hvor såret sidder, samt hvor omfattende og dybt det er. Nogle sår er overfladiske og kræver ikke behandling, mens andre er dybe og placeret på steder, hvor de kan gøre stor skade. F.eks. vil et sår på benene i nærheden af sener og led typisk være mere kritisk end et sår på bringen, hvor der først og fremmest er muskler.

Uanset sårets omfang, størrelse og placering er det dog vigtigt, at såret bliver rengjort og behandlet korrekt for at undgå infektioner og komplikationer.

Hold øje med hævelse, varme og pus fra såret, og søg hjælp fra en dyrlæge, hvis du er det mindste i tvivl.

Nyreslag hos heste: En sjælden, men alvorlig sygdom i hestens muskler

Nyreslag hos heste er en lidelse, som berører muskulaturen, specielt i kryds og lår. Betegnelsen nyreslag henviser til, at hestens urin kan ændre farve på grund af udskillelse af et farvestof, som findes i muskulaturen.

Symptomerne varierer efter graden af nyreslaget, men kan være alt fra svedudbrud og ændringer i hestens urin til nedsat præstation, stivhed og lammelser.

Nyreslag ses ofte hos velfodrede heste, som i en periode ikke bliver brugt helt så meget – men som fortsat fodres med samme fodermængde. Når hestene sættes i arbejde igen, opstår nyreslaget. Derudover mener dyrlæger også, at stress og pludselige ændringer i vejret kan have indflydelse på sygdommen.

Hvis du mistænker, at din hest er blevet ramt af nyreslag, bør du straks sætte alle former for bevægelse, træning og motion i bero. Hold hesten varm, og kontakt dyrlægen, så udredning og behandling kan påbegyndes.

Ringorm hos heste: En smitsom hudsygdom, der kræver hurtig behandling

Ringorm er en hudsygdom hos heste, der især rammer føl og ungheste. Voksne heste udvikler ofte resistens over for ringorm. Ringorm har – på trods af navnet – ikke noget med orm at gøre, men er i stedet en svampeinfektion i huden.

De første symptomer på ringorm er mindre hævelser i huden med skorpedannelse. Senere i sygdomsforløbet bliver lidelsen mere synlig med hårløse, tørre pletter af varierende størrelse. Ringorm hos heste ses typisk i hovedet, på halsen og kroppen.

Hvis du har mistanke om, at din hest har ringorm – eller hvis lidelsen allerede er konstateret – bør du isolere den pågældende hest. Ringorm er nemlig meget smitsomt. Smitten kan både ske ved direkte kontakt mellem dyrene eller via inficerede redskaber, som f.eks. strigler, børster, sadler, saddelunderlag, hovedtøj og lignende.

Kontakt din dyrlæge, hvis du ser symptomer på ringorm. Selv om sygdommen ofte går over af sig selv, fremskynder det helbredelsen og mindsker smittefaren, hvis hesten bliver behandlet.

Seneskader hos heste: Kan påvirke ydeevne og adfærd

Hestens sener er sårbare og kan nemt blive skadet ved overanstrengelse eller traumer. De mest almindelige skader er forstuvning, inflammation i senevæv (tendinitis) og overrivning.

En traumatisk seneskader vil som regel påvirke hestens ydeevne, bevægelighed og adfærd med det samme, mens halthed, hævelse og uforklarlig stivhed kan være tegn på en kommende seneskade.

Hvis din hest får problemer med sener og led, er det vigtigt at give den tilstrækkelig hvile for at fremme helingsprocessen. Dertil kan fysioterapi, genoptræning eller kirurgiske indgreb være nødvendigt.

Kontakt altid dyrlægen ved mistanke om en seneskade, så hesten får den rette behandling hurtigst muligt.

Hold øje med ændringer i din hests tilstand for at undgå alvorlige sygdomme og skader

Når det kommer til hestens helbred, er det vigtigste, at du holder øje med ændringer i den generelle tilstand og adfærd. At være opmærksom på tidlige symptomer på sygdomme og skader hos heste kan forhindre alvorlige problemer og give dig mulighed for at handle hurtigt.

Hvis du holder øje med hestens adfærd og tilstand, bliver det nemmere for dig at opdage tegn på sygdom – og dermed vide, hvornår der er behov for professionel hjælp. Har du den mindste mistanke om, at noget er galt med din hest, bør du altid rådføre dig med en dyrlæge.

Skab tryghed med en hesteforsikring

Selvom du ikke kan forudsige, hvornår din hest bliver syg eller kommer til skade – og om det overhovedet vil ske – kan du beskytte dig mod dyre dyrlægeregninger med den rigtige hesteforsikring.

En hestesygeforsikring giver dig friheden til at gøre det bedste for din hest uden at stresse over omkostningerne.

Læs mere om vores sygeforsikringer her: