Trustpilot
Trustpilot

Guide: Sådan plejer du hestens hove

En sund hest starter med sunde hove, og derfor er regelmæssig hovpleje vigtig. Det behøver heldigvis ikke at være en kompliceret proces. Her er 5 enkle trin, som alle kan følge. 

Hvorfor er hovpleje vigtigt?

Hestens hove er dens fundament, og hvis de ikke er i topform, kan det have indvirkning på både komfort og præstationsevne. Regelmæssig pleje er derfor et vigtig skridt på vejen, hvis du vil sikre dig, at din hest trives.

Regelmæssig hovpleje kan desuden være med til at forebygge skader, da du typisk vil blive opmærksom på begyndende revner, sår eller infektioner. På den måde kan du sætte ind med den nødvendige behandling, inden problemerne udvikler sig og bliver mere alvorlige.

5 enkle trin til god hovpleje

1. Regelmæssig rengøring

Først og fremmest er det vigtigt at rense hestens hove jævnligt – gerne dagligt. Til dette skal du bruge en hovrenser eller hovpensel. Det er vigtigt, at du ikke kradser for meget på hornsålen eller forsøger at presse hovrenseren eller -penslen op i strålefuren, for så kan du komme til at beskadige huden – og det kan give hesten sur stråle. 

Vær forsigtig, når du renser hovene, og husk at stå sikkert ved hestens ben, så hverken du eller din hest kommer til skade undervejs.

2. Tilfør fugt – men ikke for meget

Fugt er vigtigt for hovene, så deres smidighed opretholdes. Normalt vil heste, der dagligt går på fold, få tilstrækkeligt med vand fra græsset. Dog kan folden udtørre i perioder med mindre regn – og her kan der være behov for, at du tilfører fugt. Det kan du gøre ved at lade hestens hov stå i en spand vand med lidt vand i bunden og lade den trække i et kvarters tid.

Vær opmærksom på, at for meget fugt kan gøre hovene bløde og resultere i problemer, eksempelvis kan hesten tabe sine sko, eller hovene kan begynde at smuldre. Det er derfor vigtigt, at du ikke overdriver tilførslen af fugt og sørger for, at hesten kan komme på et tørt underlag.

3. Undersøg hoven

Når du rengør hoven, er det en god idé at kigge efter eventuelle problemer og irritationer. Hold øje med revner eller tegn på betændelse. Hvis du opdager noget, der ser unormalt ud, så kontakt din dyrlæge.

4. Regelmæssig beskæring

En vigtig del af hovplejen er regelmæssig beskæring. Hovene skal holdes i en god balance, så hesten kan gå korrekt og undgå unødvendig belastning. Det er generelt bedst at overlade beskæringen til en professionel hovplejer.

Ifølge Hestens Værn bør hestens hove tilses og beskæres hver 6. uge af en registreret beslagsmed.

5. Pas på underlaget

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt at være opmærksom på, hvilket underlag din hest går og står på – særligt hvis den opstaldes i boks.  En beskidt og fugtig boksbund kan nemlig være skadelig for hestens hove.

Det anbefales, at du påfører hovtjære på undersiden af de rensede hove et par gange om ugen. Det er med til at forhindre, at hornet bliver surt og rådner, ligesom det hjælper med at forebygge sur stråle.

Husk, at vores guide er kun en vejledende. Hvis du har bekymringer eller ønsker specifikke råd til netop din hest, bør du naturligvis rådføre dig med en professionel.