Når vejret er godt, risikerer heste ligesom mennesker at blive solskoldede. Nogle heste lider desuden af fotosensibilisering (soleksem), som betyder, at de er særligt sensitive overfor lys.
Om sommeren, når solen bager i timevis, er det vigtigt, at du holder øje med forandringer i hestens hud. Især lyse hudpartier såsom muler og koder er i høj risiko for at blive forbrændt.
Heldigvis kan du nemt mindske ubehaget hos din hest. Solskoldning er nemlig forholdsvis nemt både at forebygge og behandle.
Sådan forebygger og behandler du solskoldning
- Solcreme: Solskoldning kan i mange tilfælde forebygges effektivt ved jævnligt at smøre de udsatte områder med en fed, vandafvisende creme med høj solfaktor. Undgå gerne cremer, der indeholder PABA (para-aminobenzoesyre).
- Mulenet: Et mulenet med UV-beskyttelse kan være en god løsning, hvis din hest har tendens til skoldning på mulen.
- Skygge: Hvis din heste ikke kan søge skygge på folden – f.eks. under et træ eller i et læskur – er det en god idé at trække den ind på stald mellem kl. 12-15, hvor solens stråler er stærkest.
- Zinksalve: Zink er med til at fremme helingsprocessen i huden og kan derfor være godt at bruge, hvis hesten er blevet skoldet. Den velkendte Helosan-salve kan også være et effektivt middel til at blødgøre sårskorper.
Læs også: Sommereksem hos heste – en plage for både hest og ejer
Solskoldning eller fotosensibilisering?
I nogle tilfælde er en solskoldning ikke ”bare” en solskoldning. Der kan i stedet være tale om soleksem – også kaldet fotosensibilisering – som er en kemisk påvirkning af cellerne i huden.
En fotosensibel hest er særligt følsom overfor lys, således ganske almindeligt dagslys kan få huden til at rødme og danne smertefulde sår.
Den mest almindelige årsag til fotosensibilisering er nedsat leverfunktion, men lidelsen kan også opstå, hvis hesten har spist eller rørt visse giftige planter.
Behandling af fotosensibilisering
Risikoen for at udvikle fotosensibilisering er heldigvis lille. Til gengæld er tilstanden kronisk, så hesten vil være særligt følsom for lys resten af sin levetid.
Selvom fotosensibilisering ikke kan kureres, er der en række ting, du kan gøre for at beskytte din hest bedst muligt:
- Sørg for at skærme de lyse områder. Det kan gøres med bandager, fluemasker, dækken eller ved at lukke den på fold om natten og holde den inde om dagen.
- Går hesten periodevist ude dagtimerne, bør du altid smøre den med solcreme med høj faktor – uanset om solen skinner eller ej.
- Sørg for at gennemgå fold og grovfoder for planter, der kan udløse symptomerne. Det drejer sig bl.a. om engbrandbæger, vild pastinak, benbræk, lupin og alsikekløver.
I udtalte tilfælde kan behandling med medicin være nødvendigt. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.