Trustpilot
Trustpilot

De bedste vintertips til dig og din hest

Når vinteren byder på sne og frost, stiller det særlige krav til dig som hesteejer. Se her, hvad du skal være opmærksom på i vinterkulden.

1. Vand

En af de største udfordringer om vinteren er at sikre, at din hest altid har adgang til frisk vand, der ikke er frosset til is. Heste har tendens til at drikke mindre, når det er meget koldt, og de kan ikke dække sit væskebehov ved at spise sne på folden. Dermed øges risikoen for dehydrering om vinteren.

Dehydrering kan føre til forstoppelse, fordi hestens mavesystem ikke holdes ordentligt i gang – og det fordøjede foder rent mekanisk ikke kan passere igennem tarmen. Den klassiske form for forstoppelse sidder i hestens stortarm og kræver ofte sondebehandling med væske, olie eller salte.

2. Foder

Hestens fodersituation ændres typisk i vintermånederne. Her gives mere stråfoder, da adgangen til frisk græs er begrænset. Overgangen fra græs til vinterfoder bør altid ske gradvist. Det anslås, at det tager mikroorganismerne i hestens tarmkanal mindst 3 uger at omstille sig til fordøjelse af stråfoder. Vandindholdet i frisk græs er mellem 5 og 6 gange så stort som i tørt græs. Der er således behov for en øget mængde vand, hvis hestens fordøjelse skal forløbe normalt.

3. Hove

Hestens hove vokser langsommere om vinteren, og de slides på en anden måde. Vær opmærksom på, at uskoede heste lettere får flossede rander, ligesom hovens sål er mere udsat på knoldede overflader. Hvis hesten derimod er skoet, kan der i snevejr samle sig store klumper af sne under hovene – især når det tør – hvilket giver øget risiko for forvridning.

Husk sygeforsikringen

Vinteren bringer ofte forskellige sygdomme med sig – ikke mindst fordi hestenes immunforsvar nedsættes, hvilket gør dem mindre modstandsdygtige. Derudover øges risikoen for forstoppelseskolik i vintermånederne. 

Udover at hesten får det dårligt, og du som hesteejer bliver bekymret –så er det en ekstra frustration med store udgifter i form af dyrlægeregninger.

Prisen varierer alt afhængig af, hvor stort problemet er, og hvor længe hesten har haft det dårligt – men det er ikke ualmindeligt, at omkostningerne for diagnosticering, behandling og medicin løber op i mange tusinde kroner, særligt ikke når det drejer sig om kolik.

Selvom du ikke kan forudsige, hvornår din hest bliver syg eller kommer til skade – og om det overhovedet vil ske – kan du beskytte dig mod dyre dyrlægeregninger.

En sygeforsikring giver dig friheden til at gøre det bedste for din hest uden at stresse over omkostningerne. Læs mere om vores hestesygeforsikring her.